返回列表 回復 發帖
雪具放晒上車後,我哋去左Lawson便利店買野食返酒店煮,好多鬼排隊買野,但大家好有秩序好有耐性,無香港人果種心急同趕住既情況,收銀員重要一邊收錢一邊放方便食物入微波爐入面叮,重面露笑容咁,真係感覺良 ...
Poohdad 發表於 2018-2-9 21:38
啲餃子咁燶

BKK四日三夜SPA購物遊2008-10-8
  香港人在深圳 吃、喝、玩樂 2008-11-24
  盲摸摸,膽粗粗,直闖吉隆坡2009-8-8
  泰國雙節雙城記2009-9-29
  桂林定貴淋2010-8-4
  不到長城非好漢,到左城好好看2011-8-13
  闊別兩年再回曼芭2011-10-8
  東京漫談2017-10-28
啲餃子咁燶
mazinger 發表於 2018-2-11 14:21
望落燶啫,食落係無問題既
橋唔怕舊   至緊要受
多謝提示雪地自駕,剛租完車隍瓥戊椰a,其實最驚飯氣巧心眼訓,有次全家在沖繩游完水訓晒,撞埋路邊,輪蓋碌出來去到好遠,要停車,落車執番蓋回輪蓋,還車無事。嚇到一额汗,而且無習慣買額外保险,去泰國都係。
多謝提示雪地自駕,剛租完車隍瓥戊椰a,其實最驚飯氣巧心眼訓,有次全家在沖繩游完水訓晒,撞埋路邊,輪蓋碌出來去到好遠,要停車,落車執番蓋回輪蓋,還車無事。嚇到一额汗,而且無習慣買額外保险,去 ...
泰子黨 發表於 2018-2-12 20:10
其實最驚係行冰雪地,溜冰咁跣,今次跣得最多係札幌市內,其次係小樽,反而二世古落大雪,無咁跣,係大雪到睇唔到前路啫。
橋唔怕舊   至緊要受
我哋間房係地下果層,房出面既雪,堆積高過樓頂,職員每日下午都會鏟雪,唔使我哋望出房個環境咁有壓迫感。

每朝出車前,都一定要幫架車鏟雪,d雪成呎幾厚。因為架車4邊被積雪包圍,因為第一次遇到咁既情況,所以我去問酒店職員,唔鏟4邊既積雪,架車係咪出到,職員望望,就話: is ok. 原來圍住4周既積雪好鬆既,架車照碌得過既。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
橋唔怕舊   至緊要受

第一日滑雪,我哋去最近自己酒店既滑雪區 Annupuri ,隅悄滮斂蟈N到。朝早9點,居然近雪道既停車位爆晒,惟有泊落一條街,求其跟其他車泊埋一邊路就算 (換晒滑雪gear咁行一條長50米既路,係好辛苦架)。就係張相入面Gondola果個ticket counter買lift pass。
我哋未睇清楚就排隊坐Gondola上山,越坐越唔對路,坐咁耐既?坐到咁高既?果然我哋係坐錯吊車,上左去高級滑雪道,我行出去望望有幾斜先,心諗,都斜既,慢慢片,應該滑到落去既,但望住幅滑雪地圖,同眼望既滑道,又唔太似既,為免滑錯落黑色既高手雪道,我哋決定搭返吊車落山

跟手搭返Gondola 隔離既chairlift 上返啱自己玩既雪道。上到去,望到大風雪就係前面,轉頭滑到中間,又變返好好天咁款,北海道既天氣,就係咁5時花6時變。
橋唔怕舊   至緊要受

雪道中段,有間餐廳,剛好有些少肚餓,入左去hea陣,飲罐啤酒食嬼曲虃鰝砥A價錢合理。
因為我哋無預先訂位,好多餐廳都唔招呼我哋,好在我哋自駕,即上網起勢咁搵附近既餐廳,最後有間超多幫襯既居酒屋肯俾位我哋,雖然係近廁所,好過無位吖。
橋唔怕舊   至緊要受
"因為我哋無預先訂位,好多餐廳都唔招呼我哋"
"因為我哋無預先訂位,好多餐廳都唔招呼我哋"
913 發表於 2018-5-2 09:29
所以下次會醒水, 有心水餐廳想食, 就預早上網或到達酒店時就即刻打電話去訂位先
橋唔怕舊   至緊要受
我哋間房係地下果層,房出面既雪,堆積高過樓頂,職員每日下午都會鏟雪,唔使我哋望出房個環境咁有壓迫感。144830

每朝出車前,都一定要幫架車鏟雪,d雪成呎幾厚。因為架車4邊被積雪包圍,因為第一 ...
Poohdad 發表於 2018-2-12 21:55
你2月咩日子係北海道?我都係喎..不過自架我又無野喎.........
你2月咩日子係北海道?我都係喎..不過自架我又無野喎.........
waiwaikelly 發表於 2018-7-24 14:03
haha,太耐無上嚟望望
2月14-21日,今年無咩雪,全程自駕無跣過呔,安全到無驚過會炒車。
橋唔怕舊   至緊要受
今次我哋住 Annupuri 果邊既 The Kamui。每晚連稅大約$2250,無早餐。如果唔自駕,最好住返 Hirafu 果區,熱鬧好多好多,有租雪具店,餐廳,便利店…,Annupuri 依邊好靜,便利店都無,餐廳得幾間。不過依間 T ...
Poohdad 發表於 2018-2-8 15:49
請問你係邊樹訂?