返回列表 回復 發帖

檳城12人遊記

繼上次布吉遊後,今次轉戰馬來西亞-檳城 , 貪佢地方細細,食野又夠集中, 可以HAE下食下•今次去完檳城後感覺當地人好有善, 大部份華人會廣東話• 因為我地唔鍾意睇景點, 所以沒有去極樂寺, 姓周橋都冇去,都係唸住食下HEA下釣魚就算•

另外交通方面, 由於我地人數多所以選擇包車, 但如果人數唔多既強烈建議大家使用GRAB APP CALL 車, 又平又方便, 我地去泗頭街都係用APP 分2部車去好平•

今次搭港龍國泰去程係細機, 固唔到係冇影片睇,成4個鐘機程, 只好訓覺啦, 回程就大機有影片睇訓下睇套電影就到•

檳城由2月1日起大部份地方都係禁煙, 包括酒店, 食市(包括30米範圍外), 景點 , 所以吸煙朋友要主意, 由於我地12人有半都都係煙民 , 所以選擇酒店非常有難度, 我近乎SEND左好多間酒店E-MAIL問有沒有吸煙房, 最後選了Hardrock , 因為它們露台直達泳池房 係允許吸煙(主意由2月1日Hardrock 所有房間都變成禁煙房 ) 真的好彩我們正好2月1日CHERK OUT 轉民宿•

6 日行程:
DAY1 包車機場車去唱錢 >新世界熟食中心午餐>街邊食榴槤>HARDROCK酒店 > LONG BEACH CAFE 晚餐
DAY2 包船釣魚>晚餐源源
DAY3 11:30 CHERK OUT 包車>海尾餐廳 (檳城南部海鮮) >新欣OUTLET >榴槤>入住民宿>新關仔角夜市
DAY4 8:00包車怡保 >順成荼餐廳早餐>南香茶餐廳>二奶,三奶巷>奇峰豆腐花>芽菜雞>回民宿>晚餐 火鍋
DAY5 自由活動行商場 >晚餐泗頭街
DAY6 早餐到機場

酒店編: Hardrock , 入住2晚 露台直達泳池房, 酒店前堂職員有懂廣東話的, 職員非常有善, 房間設備齊全, 早餐款式都可以,酒店行出去就係沙灘,每晚18:30-2300酒店每半小時有一班車去夜市,車程大約4分鐘, 如行路要15分鐘左右 酒店每房1晚大約$1300( 直接官網預訂)

下編再介紹我民宿, 這間民宿真心推薦給大家, 想花多點時間介紹, 下回再講, 先放Hardrock 酒店相俾大家

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
十卜好耐無雞啦

BKK四日三夜SPA購物遊2008-10-8
  香港人在深圳 吃、喝、玩樂 2008-11-24
  盲摸摸,膽粗粗,直闖吉隆坡2009-8-8
  泰國雙節雙城記2009-9-29
  桂林定貴淋2010-8-4
  不到長城非好漢,到左城好好看2011-8-13
  闊別兩年再回曼芭2011-10-8
  東京漫談2017-10-28
Support Support
我叫志強
人在做  天在看 .. ..
Thanks !!!
Thanks for sharing
SUPPORT !!
親水房! 正!
Waiting for the sharing. It is so good.
繼上次布吉遊後,今次轉戰馬來西亞-檳城 , 貪佢地方細細,食野又夠集中, 可以HAE下食下•今次去完檳城後感覺當地人好有善, 大部份華人會廣東話• 因為我地唔鍾意睇景點, 所以沒有去極樂寺, 姓周橋都冇去,都係唸住食下H ...
喵喵c 發表於 2019-2-10 03:26
DAY1 包車機場車去唱錢 >新世界熟食中心午餐>街邊食榴槤>HARDROCK酒店 > LONG BEACH CAFE 晚餐

機場到達後司機已經Whatapp 我位置 , 在機場買電話數據卡,平過香港買,跟住司機車我地去市區唱錢,再到新世界熟食中心午餐

午餐後街邊食榴槤 , 司機介紹(阿德榴槤)食左4 , 大約HK$1200 , 一般般開第一個熟到爛, 叫佢換, 價錢貴

返HARDROCK CHERK IN , 前台有職員懂廣東話, 由於一早已E MAIL酒店要求相鄰房間, 酒店有應要求安排5間相鄰房, 非常好, 由於我們訂房間打開露台就係泳池,所以我們像擁有一邊私家泳池,正

晚餐就到LONG BEACH CAFE , 酒店每天18:30-23:00每30分鐘有專車免費到LONG BEACH CAFE來回酒店接送, 但主意要排隊先到先得,好像大約只有12個位•車程5分鐘,如行路15分鐘 , 由LONG BEACH CAFE沿路行返酒店有好多檔口仔, 屬於小型夜市•早點回去休息明早包船要出海釣魚

Day 2 早餐冇影相, 大至上都豐富, 有即制湯粉,及即磨咖啡(有外賣杯可帶回房間飲), 9:00酒店大堂集合準備釣魚, 釣到下午14:00,係返酒店對開沙灘落船

晚餐到酒店附近(源源餐廳)加工魚獲, 呢間真心推薦大家, 餐廳係家庭式經營,老闆女兒會講廣東話的,食物平,老闆推薦菜式好好味,又夠火喉,

晚餐後在酒店酒吧飲酒 , 酒店住客有拆扣優惠, 大約啤酒hk$40, 雞尾酒hk$80杯,有歌隊唱歌

明日包車去
11:30 CHERK OUT 包車>海尾餐廳 (檳城南部海鮮) >新欣OUTLET >榴槤>入住民宿>新關仔角夜市 ,

後續

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Support Support
我叫志強
人在做  天在看 .. ..
多謝分享,剛剛想飛一轉Penang

慌漠甘泉,我發雞寒