返回列表 回復 發帖
多謝慈媽遊雞...yummy!!!

Day 1 ~~ 16/3 (Sat) ~~ 出發 + 飯聚 @ Rolling Thai 泰滾火鍋

坦白, 慈媽近排好忙你地呢??

無啦啦大大堆花生送上門, 安心無限供應俾大家

唔剝唔食, 罪大惡極!!

~ ~ ~ 同一時間

我地係咪同一陣線, 放低對毒果H成見

話知俾老細炒魷魚, 冒死都付出 16 分鐘?!

唔理萬里戇, 定伸屎牌,銷量飆升… Good!!

各行各業, 要分一杯羹, 趁地淋想刺激孽績~~

唔駛搭的士去偷食, 擺明大方任食套餐, 多到暈

似果汁H酒, ~ d 係綠色架, 標榜低酒精, 隊唔醉, 幾時都保持警惕

廉航不嬲反對偷食, 要安心食用, 醒大家要訂餐

轉行的士界, 有得睇戲, 分分鐘賺埋外快, 5 位數字唔係難事

補英文, sell 幾多狀元, 摘幾多粒星啦實牙實齒話教你, “戴綠帽點講!!

大家: “慈媽, 原諒咗嘞喎仲提? 抽水抽到出晒軌…”

即刻出發囉… Are u scared?

慈媽無搞錯, 今次搞窮遊

所以 Beggar King Burger King, 緣慳一面

直接去機場, 疊埋心水, 等入閘!!

點知, 長榮唔爭氣, delay ~

舊年去台中, 1

惡爸乖哥單車橫台, 1

連埋今次, 都係同一班機, !!!!

兩老喺屋企樓下, 每人隊咗個 brunch…

~ 早餐當埋午餐, 埋單只係幾十蚊

個肚勉強, 頂得到登機!!

tea time 客機, 接濟踢拖H, 當然係下午茶

不過, 寧願食包裝蛋糕, 好過啃凍 熱狗”!!

惡爸食飽飽, 無野搵野黎搞

呢個機翼雲層景致, 乃出門必備例牌照之一!!

日日捱完騾仔放工, 吽喺架巴士度, 閒閒地塞個零兩個鐘

但飛一轉台北, 個半鐘唔駛方便過返屋企!!

踢拖無咩新意, 次次手信係蝴蝶酥

上次連龍島茶餐廳風味曲奇都試過

今次懶, 求其買康港人唔會食H餅!!

(D 君同 E , 佢地鐘意)

公主姐姐唔 like 熊仔曲奇, 揀咗朱古力脆片

中咗伏~ 果仁焗得好燶!!

BR 真係無好帶挈

delay 不突止, 仲瀨死泊喺停機坪!!

() 慢條斯理咁坐 shuttle 巴士

搞到差唔多 6 , 先踏足航廈!!

就算唔係豬扒, 又無俾人搜行李

都要好遲先入到境

因為, 大大批祖國豪客殺到, 排正喺前面~

最終,  7 點先入到機場捷運

好晏~ 人地約咗公主姐姐 7 點半飯聚架嘛!!

托賴~ CitizenM 近機場捷運站

兩老以 9 9 速度, 飛撲去 check in!!

如果有興趣, 想知酒店咩料, 請翻兜以下:

~~ 酒店民宿篇 CitizenM 台北北門酒店 ~~

http://forum.thailandfans.com/forum/viewthread.php?tid=133653&extra=page%3D1&page=4

推咗喼返房, 立埋罐手信即上演~~

那夜 8 點兩老坐上西門町開往忠孝復興站的捷運!!

劇情好緊湊遲到呀~ 大佬!

飯聚現場, 乃大安區忠孝東路四段 Bistro 98 大樓

提防假冒, 請認明黃色 “98”!!

Rolling Thai 6

慈媽溫馨提示 d 靚女: 如果黎食飯, 唔好著短裙

部玻璃 lift, 會出賣你地色相架!!

哎吔~ 足足遲咗成粒鐘

要公主姐姐等咁耐, 唔好意思!!

太和殿, 無老鍋, 鼎王, 馬辣, 圍爐, 大家食到嫌!!

今次泰滾, 泰式火鍋, ~ ~

邊個話火鍋無文化? 阿水話打邊爐要消失??

慈媽同佢死過

裝修有 d 掛羊頭賣狗肉

話就話泰邊爐, 都幾熱帶森林 feel!!

(Rolling Thai 好爆場, 惡爸等到臨走, 無咩食客先影)

餐廳安排我地坐窗口位

Ee~~ 歌仔都有得唱: 忠孝東路走九遍

外面咁冷清清H?!

花無百日紅

以前呢到好旺, 而家d 坎坷

連對面幾十年歷史H永福樓, 捱唔住貴租, 摺埋咗!!

咪越扯越遠, 返回正題

嗌咗: 3 人套餐, 有齊晒招牌菜!!

出得黎滾唔係, 係泰滾

踢拖家族絕不偷食, 會同你地分享架!!

暹羅海釣船~~

天使紅蝦, 蘭花蚌, 北海道帶子, 扇貝

, 蠔仔肉, 曼波魚皮, 魷魚泰豐富!!

側邊黃色, 係芝士金磚

泰拳擂台~~

食神牛肉丸, 手工花枝丸, 干貝海鮮丸, 柳葉魚蛋蝦丸

(雜丸就雜丸啦個名9 5 8)

梅花豬肉~~

輕輕灼一灼, 食落唔柴皮泰嫩口!!

黃金腐皮~~ 泰似炸響鈴!!

泰滾招牌魚漿~~

旗魚肉打成魚滑, 上面鋪滿一粒粒蝦子

職員會幫手, 十字界豆腐咁, 放入湯底食落好 Q !!

(: 台灣人係咁形容, 慈媽無講粗口)

特選培根豬~~

望落好油膩, 烚熟咗, 泰過癮!!

漫活野蔬~~

雜崩 lung, 咩菜都有

水蓮, 西蘭花, 娃娃菜, 木耳, 泰唔行貨!!

泰拳蝦餅~~

無拳頭咁大, 不過, 真材實料, 泰新鮮!!

泰混醬~~

泰式辣醬, 泰式青檸醬, 泰式甜辣醬… 3 兄弟齊齊上!!

炸蝦片~~

檯檯都有, 免費送贈, 唔夠喉, 可以再泰著數!!

媽媽麵~~

~ ~ ~ 寫中文H? 泰唔小心

今餐H主角出場, 鴛鴦湯底~~

椰汁雞湯, 入面好多雞肉

冬蔭功, 裡面又有大蝦

兩種湯好飲, 各有千秋泰好味!!

泰滾招牌奶茶~~

泰有風味!! 又或者可以揀, 曼谷青檸!!

我地唔客氣嘞!! Cheers mate~

乾杯, 加埋多謝!!

到埗台北第 1 , 有公主姐姐幫踢拖洗塵

ly 窮遊, 開始成功咗一大步!!

當仲係烚攄z麊G陣, D 君已經冚家, 喺對面街等兩老

同公主姐姐合照後, 暫時分道揚鑣, d喺宜蘭再見!!

鏡頭一轉, D 君話咁快, 車咗慈媽惡爸返酒店

因為已經係夜深, 所以只喺附近行下!!

咁近城隍廟, 梗係去北門, 影張全家 look!!

(豆丁算乖, 無扭計…)

始終太夜, 帶住 B B 唔方便

D 君佢地走咗, 踢拖繼續行行行

夜闌人靜, 周圍都落晒閘

靜英英, 有另一番景致!!

~~ 待續 ~~

Day 2 上集預告: 奔向那宜蘭日子再出發

踢拖家族油雞集:
@東京/曼谷/Legoland/檳城/布吉/台南/花蓮/澳門/
宜蘭/蘇梅/沙巴/清境/吉隆坡/高雄墾丁/新加坡/芭堤雅

踢拖家族 旅遊足跡 Blog:
https://slipper-family.blogspot.hk
何解個豆丁似惡爸H
chikeung 發表於 2019-4-13 19:23
志強哥~~
如果豆丁個樣令乃不安... 下一集, 已經微調返, 似返D君嘞...

踢拖家族油雞集:
@東京/曼谷/Legoland/檳城/布吉/台南/花蓮/澳門/

https://slipper-family.blogspot.hk
Day 1例牌匆匆忙忙又某乜景典……

巧明顯慈媽細個果陣在家百無聊賴!
餐餐電視送飯!
遭值入式廣告洗腦……
惡爸 發表於 2019-4-13 21:24
惡爸~~
禾諗百無聊賴H, 笨唔只得慈媽一個...

踢拖家族油雞集:

mazinger 發表於 2019-4-14 07:39
萬能爸~~
又煮巧新一集... 腥橋~ 腥橋~

踢拖家族油雞集:

chiuming 發表於 2019-4-14 18:31
chiuming~~
多謝乃繼續支持!!

踢拖家族油雞集:

兩兄弟唔響康港……
復活節假期某得出外反……
慈媽唯一節目~煮雞……
惡爸 發表於 2019-4-19 14:26

惡爸~~
茅得出外反H日子... 仲有排捱呀...

踢拖家族油雞集:

多謝慈媽遊雞...yummy!!!
merlinman 發表於 2019-4-19 17:18
merlinman~~
記得要繼續十卜呀!!

踢拖家族油雞集:

尋日戅居居,上咗廣州一日方遊,今朝至捧場,罪過罪過

BKK四日三夜SPA購物遊2008-10-8
  香港人在深圳 吃、喝、玩樂 2008-11-24
  盲摸摸,膽粗粗,直闖吉隆坡2009-8-8
  泰國雙節雙城記2009-9-29
  桂林定貴淋2010-8-4
  不到長城非好漢,到左城好好看2011-8-13
  闊別兩年再回曼芭2011-10-8
  東京漫談2017-10-28
Day 1 Support
我叫志強
人在做  天在看 .. ..
志強哥~~如果豆丁個樣令乃不安... 下一集, 已經微調返, 似返D君嘞...
renee 發表於 2019-4-19 22:53
謝謝你喔
我叫志強
人在做  天在看 .. ..
支持慈媽!!
惡爸~~
茅得出外反H日子... 仲有排捱呀...
renee 發表於 2019-4-19 22:59
鬼叫你窮呀!頂硬上~