返回列表 回復 發帖

第一次自由行到布吉,請大家指教一下

我在暑假會第一次以自由行的身份到布吉,以前在2007年及2014年跟過康泰去過,感覺就...你懂的....-__-

酒店暫定是1)The Kee Resort and Spa或
              2) Banthai Beach Resort and Spa

航班暫定是泰航TG 2609 10:20分起飛,13:00到達
開頭諗住訂商務直航,但時間太早起飛,又要7400多元,所以打消念頭

如果打算到外島遊玩,酒店會有推介嗎?
其實如果天氣唔好,打風下雨,我寧願留在房間休息...

請大家推介一些不用坐船的好去處
我去過布吉幻多奇.只吃自助餐,但沒看大象表演..

還有什麼要特別注意嗎?

在機場易找的士到酒店嗎??

謝謝大家的意見
如果打算到外島遊玩,酒店會有推介嗎?-->住芭東區就岩架啦 住得太偏會另外加錢
在機場易找的士到酒店嗎??-->不如係香港預先BOOK定 去到又唔洗周圍搵 司機會係門口等你
我在暑假會第一次以自由行的身份到布吉,以前在2007年及2014年跟過康泰去過,感覺就...你懂的....-__-

酒店暫定是1)The Kee Resort and Spa或
              2) Banthai Beach Resort and Spa
strikegundam 發表於 2019-5-31 11:48

兩間酒店都方便,OK的

布吉有不小街檔報local tour,價錢比酒店平好多,不妨多作比較,去布吉唔出島歎玻璃水係你的損失!

不出海的話,可包6-8個鐘車(上大佛玩ATV、去Phuket Town食Tea玩貓shopping、Phuket Old Town影古建築物相、去Rawai Beach食海鮮,去日落崖睇日落等等........)

Simon show(人夭表演)也不錯!

去布吉玩最貴係交通,最理想係自駕遊,否則包車比逐程計坐車抵好多,布吉機場有Van坐去芭東,百多Baht一位唔貴,但芭東叫車或Tuk Tuk就好貴,基本上Pat Pat未坐暖都要200Baht。

航班暫定是泰航TG ...
strikegundam 發表於 2019-5-31 11:48
The Kee 係方便,不過我吾會住

TG商務而家要係曼谷轉機

巴東一街都係檔口,去邊都有,不過我會揾我老友

布吉最方便係包車,機場去巴東800匹,包10個鐘都係千幾匹,去邊都得

2017恭喜發財之又又又逃離香港回鄉八天之旅
2017回鄉三十年,首次玩潑水節^^十一天之旅
2017結婚四週年紀念@布吉11天魔鬼瘋狂遊
2018曼谷+布吉島11天慢活之旅@姐夫生日篇
2018曼谷6天新探索之旅
2018老婆生日曼谷三天快閃之旅

1# strikegundam
住the kee 不如住grand mercure
The Kee 係方便,不過我吾會住

TG商務而家要係曼谷轉機

巴東一街都係檔口,去邊都有,不過我會揾我老友

布吉最方便係包車,機場去巴東800匹,包10個鐘都係千幾匹,去邊都 ...
temptation 發表於 2019-6-1 01:23
包10個鐘都係千幾匹, 可以介紹嗎? 謝謝.
包10個鐘都係千幾匹, 可以介紹嗎? 謝謝.
rittalee 發表於 2019-6-17 23:50
pm

2017恭喜發財之又又又逃離香港回鄉八天之旅
2017回鄉三十年,首次玩潑水節^^十一天之旅
2017結婚四週年紀念@布吉11天魔鬼瘋狂遊
2018曼谷+布吉島11天慢活之旅@姐夫生日篇
2018曼谷6天新探索之旅
2018老婆生日曼谷三天快閃之旅

pm
temptation 發表於 2019-6-18 01:48
沒有收到, 可以重發嗎? 謝謝!