返回列表 回復 發帖

2013年5月 - 長灘島 Engagement 7天遊 (全卷完+長灘島小分享P.7)

藍天白雲, 海天一色, 椰林樹影, 水清沙幼...... 闊別3年, 長灘島還是一樣的美!!

小妹不擅於煮雞, 今次出Post係想分享下今趟Trip開心的人和事, 有咩甩漏請大家見諒!!!

11May2013
01:35 - 04:10 HKG - CEB
06:05 - 07:05 CEB - MPH

17May2013
12:10 - 13:10 MPH - CEB
22:15 - 00:50 CEB - HKG

Accommodations
11 to 14 May2013 - Island Nook Boutique Hotel

14 to 17 May2013 - Mi Sueno
Mr. Wong &  Ms. Adele
2008 Taipei
2009 Bangkok
2010 Boracay / Bangkok
2011 Bangkok & Phuket
2012 Bangkok & Hat Yai & Koh Lipe / Chiang Mai
2013 Boracay / Madagascar & Mauritius
2014 Bali
我坐定定, 等食雞
頂呀   。。。  

我叫志強
人在做, 天在看 .. ..
支持!支持!
Support ! Support !
Support!
支持你的油雞!!

我今個星期都出發喇∼
今次係Mr. Wong & Adele (小妹本人) 第二次去長灘島渡假了, 點解係渡假呢!? 因為我地過得幾Heaaaaa的, 所以大家唔好對隻雞唔好太高期望!!!

因為上次已經玩過Island Hopping, Sailing Boat, ATV, Jet Ski, Parasailing, Helmet Dive... 想玩嘅已經玩哂, 所以我地今次只翻兜頭2樣, 同埋發掘下有咩新玩意!!?

今次, 我地有個終極任務!!! 影輯Engagment shot吖!!!
2008 Taipei
2012 Bangkok & Hat Yai & Koh Lipe / Chiang Mai
2013 Boracay / Madagascar & Mauritius
2014 Bali
話就話7日6夜, 但係我地要出發前一晚去機場, 返港當日過左午夜!! Mr. Wong要請多日假, 返港第二朝就要開工喇!!

11May2013
01:35 - 04:10 HKG - CEB
06:05 - 07:05 CEB - MPH

出發嚕!!! Cebu Pacific Check-in Counter 喺係T1, 唔好去錯.

之前睇過FB Page話去菲國嘅機好吉! 原來唔係ga, 零晨機都好爆!!

Cebu Pacific飛機餐好貴要HK$65, 我地喺7仔買左三文治上機食!!
俾份燒雞治呃左...

Hello Cebu!

雖則班機好準時!! 但大家都知當地人效率比較慢, 所以入境, 拎行李過海關都需要一段時間!! 搞到我好緊張, 上次又唔係經Cebu轉機又唔頭唔知路, 好驚趕唔到內陸機吖!!!!!!! 鬼叫自己貪平買最平班機咩!!!
路在口邊, 一出海關我地就問下工作人員, 原來右手邊有條通往Departure Hall嘅通道, 完全唔使出機場

搭Shuttle去停機坪時已經天亮了

螺旋槳機

一個鐘之後

Caticlan機場翻新過, 乜靚左咁多!?

而家仲有行李帶, 唔使同人搶行李喇!!

機場入面有Counter賣Tricycle, Environmental & Admission fee, 船飛, 2人共250p! 去到碼頭再交底Terminal fee每人100p!

不過07:17, 我地已經坐上駛往長灘島的船上

再轉公價100P Tricycle, 到達Island Nook Boutique Hotel

對於無咩要求嘅Budget traveller黎講, 我地幾滿意呢間酒店! 位置OK! 出入口位於Main Road, D mall隔離對正Bulabog入口. 房間乾淨, 包早餐!!  缺點係無景, 我地入住房間窗口對住Main Road, 房內冇雪櫃或煲水設施,  不過呢啲Book嘅時候已經知道!! 後來先發覺我地一張相都無影到吖!!!

7點幾未Check-in得, 叫我地1點先返去
熱死辣辣...攰到死...殘到爆...我地去左Starbucks嘆冷氣上網

坐左一陣行左去Massage 350P, 舒服到瞓著...

未夠12點行返去已經可以Check-in了!! 一樓嘅房間, 沖個靚涼諗住瞓晏覺, 點知間房好熱好熱, 以為係冷氣唔夠涼, Mr Wong發現原來係因為日曬, 屋頂吸哂啲熱力喺室內散翻出黎... 忍唔住要受酒店換地下啲房, 嘩好好多!!!

酒店隔離就係民居, 樹下面養左雞媽媽同一竇雞仔吖!

出去行左陣掃下街食下野超市入貨... 頂唔順要返歸抖抖

諗住16:30起身睇日落... 點知19:00點先起身, 唯有週圍行下又掃街啦!

好似...

行到Diamond Watersports, 呢個唔洗錢影吖, 唔知堅定流呢...

有創意, 我鍾意, 放低左少少錢

Jonah's飲Shake, 2支盛惠190p!

雖然營友話有另一間西班牙飯仲好食, 不過我懶無Mark低... 返左Ole!

2008 Taipei
2014 Bali
Day 2

尋晚想行Sand Road嘅時候想試下撞唔撞得返3年前個Guide, 無緣遇唔到咁就同另一個Book左Island hopping!! 今朝準備上船之際, 原來佢收左錢就走人, 掉低我地俾船家... O哂嘴呢!!! 好掛住3年前個Guide....

今天天氣不錯喔!!

長灘島常見的天氣, 半邊晴半邊陰

West Cove

Shangri La

第一站Puka Beach, 上次太大浪無黎過... 好靚吖!!! 水清過White Beach呢!

半個鐘好快就過, 下一站去Crocodile Island浮潛

其實呢到好多珊瑚已經白化, 緊記唔好破壞瑚礁或帶走一沙一石.

釣魚去...

轉左3個Spots我都係Zeroman, 無聊摺頂帽玩下...

White Beach對出

人人都釣到, 得我一個無斬獲

上岸醫肚返酒店小休後諗住睇日落, OH NO!!!!

太陽伯伯哪裡去了?

算吧啦, 今晚食Aria

飯後散步行經Regency, 竟然見到全部廚師一齊跳舞喔, 又投入又多人!!! 好多人拍手歡呼!!! 好吖!!! 我仲拍左片

2008 Taipei
2014 Bali
Support!
support~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
呢班去程由CEBU轉機將成為絕響, 因為7月HK-CEBU改時間
無得咁正一早到達BORACAY
Alan
好令呀....
係咪好正唔想返香港呢...