返回列表 回復 發帖
遲黎既支持
多謝各位支持, 聽日出埋 last day, 希望幫到各位啦
請問一下要到Rawai Seafood食海鮮, 係咪隨意見到海鮮都可以買, 然後到Mook Dee做加工? Mook Dee 容唔容易搵架? 因為我會包車一天去, 想知道點樣先搵到呀, thanks!

... ... ...

布吉 2013 夏 - 6日布吉7大4細 自駕之旅 (完)
D6: Outrigger -> Tesco Lotus mall -> 布吉機場 -> 香港機場

5日話咁快就過,尋晚全晚落大雨,打開窗吸啖氣都寧捨清新。

晨咁早,車左呀爸呀媽去食自助早餐,離開 check out 前,影返張大合照,係 Villa 四圍影相。

1點前到機場 check in,撘 TG608 14:45 返香港。離開 Laguna,首先去油站入返滿油,Honda Civic 用左 ~40L 油,行左 ~450km,油費 B$47/L,~B$1,800。

Chevrolet Trailblazer 入油渣,只需要 ~$B1,400。

諗住 11點到 Ceramic Kitchen restaurant 食晏,上網 check 一 check,12點先開鋪,Laguna 區又無必到食店。把心一橫,揸多十多分鐘去 Tesco Lotus mall 解決午餐,順便用埋餘下時間 (唔知有無 30 mins),掃清荷包內泰幣。

12:30 正式開車北上布吉機場,交通順暢,直上 2 樓離境層,等埋 Hertz staff 來收車。

TG counter 好多 family group 等 check in 返香港,15 mins 先攪掂。

禁區內都有好多商店,再繼續促進當地經濟。TG608 準時登機,準時起飛。

搭泰航,睇泰戲,睇左套 30+ Single on Sale 輕輕鬆鬆愛情片,節奏明快,好好睇。

飛機返到香港,食埋隻咸蛋黃,仲比預定時間早左返到香港,飛機未落地,已經發覺 6日5夜係唔夠架,唯有努力工作,下次玩耐D。

6日布吉7大4細 自駕之旅 (完)

後話:
感謝各位收看及支持,多謝各位 泰友營 營友提供 布吉 資料。

想不到11年來過 布吉 後,不到兩年已重遊,活動亦好不同,有平機票的話,飛起小朋友,再來布吉,喀比,攀牙 re-honey month 會係絕佳享受。

布吉 玩左兩次,未必會再玩,有機會再路經 布吉,最有可能係北上 攀牙,喀比,只是 華欣,桂河橋,考艾等曼谷市郊更吸引啊,點揀好呢?

Ref:

Maps:
  • 布吉 7大4細 夏日遊 第六日 GPS log

View Larger Map
請問一下要到Rawai Seafood食海鮮, 係咪隨意見到海鮮都可以買, 然後到Mook Dee做加工? Mook Dee 容唔容易搵架? 因為我會包車一天去, 想知道點樣先搵到呀, thanks!
rival_gigi 發表於 2013-8-18 22:42
Mook Dee 呢d餐廳, 來料加工逐KG計.
因為我會包車一天去, 想知道點樣先搵到呀
Mook Dee - Click to see Google street view http://goo.gl/maps/qlkOw 拖個黃色人仔去就有街景睇......
好正嘅油雞~~~ thanks for sharing all using information~~~
布吉真係好好玩~~ 快D再plan玩多次~ 等食雞ing~~~~
忍唔住要講,精彩,資料詳盡,仲有POI教學法,謝謝
精彩兼有用嘅油雞!多謝!

我下星期一都一家三口去布吉六日呀,都係搭TG。

想請問下12:30先由tesco去機場唔會好趕嗎? 使唔使兩個鐘前到機場?

我都係hertz度租車,還車耐唔耐㗎?

唔該!
Mook Dee 呢d餐廳, 來料加工逐KG同計.

Mook Dee - Click the see Google street view http://goo.gl/maps/qlkOw 拖個黃色人仔去就有街景睇......
RossiKwan 發表於 2013-8-20 00:17
唔該晒你呀,我仲有兩星期就出發,時間緊迫睇唔晒咁多留言,好彩我都print左你嘅blog 正!
忍唔住要講,精彩,資料詳盡,仲有POI教學法,謝謝

iiisstno 發表於 2013-8-20 01:34
全靠各位師兄,師姐,先至有咁多料用

仲有依家科技發達,搵路都好 easy
唔該晒你呀,我仲有兩星期就出發,時間緊迫睇唔晒咁多留言,好彩我都print左你嘅blog 正!
rival_gigi 發表於 2013-8-20 11:36
妳租車 + 司機,唔好太擔心,享受多d 四周景色,風土人情,感受多d 泰國人既友善,真誠啊 泰國實在係可以玩得更仔細既國家啊

另外,想去邊最好印埋有泰文嘅 map OR 地址俾司機參考.Enjoy ur trip
精彩兼有用嘅油雞!多謝!

我下星期一都一家三口去布吉六日呀,都係搭TG。

想請問下12:30先由tesco去機場唔會好趕嗎? 使唔使兩個鐘前到機場?

我都係hertz度租車,還車耐唔耐㗎?

唔該!
lamalbert 發表於 2013-8-20 08:59
我係 Tesco Lotus 12:15 集合,接近 12:30 先出車場.我地開得好快,平均都有 90km/h,有d 路段大直路上到 120km/h添,咁好運唔多車,~13:00 已經到機場.

當你轉彎入機場條路,call Hertz,直上 2/F 放底架車就 OK. 因為 Fun Club 包埋 SCDW,基本上,Hertz staff 望兩眼,check 下內籠就簽紙走得人.

>>使唔使兩個鐘前到機場?
用不用兩小時真係見仁見智,我就認為早d 到機場,發生起問題時,都仲有時間補救
好正嘅油雞~~~ thanks for sharing all using information~~~
布吉真係好好玩~~ 快D再plan玩多次~ 等食雞ing~~~~
Hikaru 發表於 2013-8-20 00:38
Plan 左啦,喀比,攀牙.

或者去 曼谷,華欣,考艾.尤其係嚟個 Chokchai farm - http://goo.gl/Enkvtb

背包客棧的遊記 - Chokchai farm
http://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=725846
6 曰真係完全唔夠16 日就差唔多