返回列表 回復 發帖

蘇梅2017簡單分享 + Nikki Beach + Conrad

1. 乘搭PG由曼谷落 或 蘇梅直航返香港,起飛前1小時到機場做chk-in已經足夠,機細人少,唔需要早到晒時間呆等上機。
2. 蘇梅係星期二至日,係唔同區都有weekend night market,我哋行左Nathon,Bophut(近The Wharf) 同 Lamai 3個market,發現Bophut同Lamai兩個擺既檔舖係一樣(唔一樣都8成)。Market附近會設有免費停車場,Bophut果個就正正係The Wharf個牌坊入,Lamai果個就係M記個牌果邊入(但間M記唔係個M記牌果樹架)

3. 蘇梅機場買Data SIM,居然平過曼谷機場,大約平一半價錢就有交易。

4. Chewang Central Festival泊車無需消費,免費泊車,如果自駕私家車,落Chewang行,可考慮泊入去,因為Chewang沙灘路好難有位泊到私家車,泊到都驚俾其他車high花。   
5. 蘇梅隅, 一般情況都只行45km/hr, 除左入夜後或西北邊段來回4線新建靚路可以行超過80km/hr(當然已經超速啦). 所以租部夠坐既車仔已經夠玩. 蘇梅燈位重少過布吉, 十字路口指示亦唔夠清楚, 如果遇到兩個香港司機就大鑊 行60km/hr過十字路口相撞既機會相當高(本人幾次出左十字路口先發現係十字路口), 好在當地人好知訂, 會係路口前超慢駛, 可能常見外國司機直衝得多
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
橋唔怕舊   至緊要受
多謝分享

我叫志強
人在做  天在看 .. ..
今次主要住晒西邊既酒店,其中一間係 Nikki Beach。唔自駕就唔建議住佢,附近乜都無,7仔無,街邊檔無,百無。
我哋住Pool access房,個泳池有成75米長,水深1.4米,游水一流。夜晚泳池重會不停咁轉燈色,好靚架。

房既設計都ok,係廁所有些少out左既感覺,房出面既sofa位好闊落。
橋唔怕舊   至緊要受
酒店有個露天電影播放地方,連續兩晚無人幫襯。可能兩晚都播卡通,住客一般都係成年人。

酒店環境其實都幾舒服,惟獨係無乜人流,應該都係地點實在太偏僻。
橋唔怕舊   至緊要受
酒店出面個海灘,水好淺鵅A我行出50米遠,都係去到心口位,不過有時都幾大浪,唔識游水既就千其唔好行咁出喇。酒店有免費獨木舟玩,浮潛鏡都可以免費借。

酒店主打既Sunday Brunch Buffet,可惜個人覺得1700b++,有d貴。加上我哋星期日chk-out轉酒店,無緣感受到佢既熱鬧氣氛。
橋唔怕舊   至緊要受
75米泳池真係正
15次布吉
支持支持

慌漠甘泉到喇白武士出雞幫呢度手做除霉勇士

十字路口指示亦唔夠清楚香港茂理可能開120km衝過路口

酒店搞Rave Party播埋AV包佢即爆場

電話卡鴨記$30咋
Thanks for sharing.
summer 怕落雨,無乜人架。
慌漠甘泉到喇白武士出雞幫呢度手做除霉勇士

十字路口指示亦唔夠清楚香港茂理可能開120km衝過路口

酒店搞Rave Party播埋AV包佢即爆場

電話卡鴨記$30咋
肥貓 發表於 2017-9-27 11:26
有日下晝3,4點, 酒店main pool打住強勁音樂, 我行出去諗住游下個main pool, 只見兩位sexy dancer企係池邊舞台跳緊熱舞, 但全場得3個人(包括埋我), 搞到我都唔敢落水游, 惟有對住dancer笑笑, 望左陣就行返自己房果邊個75米泳池游

淡季平日真係好淒涼
橋唔怕舊   至緊要受
summer 怕落雨,無乜人架。
RossiKwan 發表於 2017-9-27 13:44
但之後我入住 Conrad, 估佢唔到咁Q貴, 居然咁多人住佢喎 真係有錢(佢哋)
橋唔怕舊   至緊要受
有日下晝3,4點, 酒店main pool打住強勁音樂, 我行出去諗住游下個main pool, 只見兩位sexy dancer企係池邊舞台跳緊熱舞, 但全場得3個人(包括埋我), 搞到我都唔敢落水游, 惟有對住dancer笑笑, 望左陣就行返自己房果邊 ...
Poohdad 發表於 2017-9-27 15:21
最淒涼係對住兩件Sexy Dancer,泳褲仲搭起埋帳幕,但Poohmum卻響你隔離
最淒涼係對住兩件Sexy Dancer,泳褲仲搭起埋帳幕,但Poohmum卻響你隔離
肥貓 發表於 2017-9-27 23:03
扎炮
橋唔怕舊   至緊要受
星期五晚係Bophut 既night market
橋唔怕舊   至緊要受