返回列表 回復 發帖

Rawai 海鮮已經不再。。。。抵了

本人由5年前開始,每年都去布吉一次,而且每次都去rawai食海鮮,不但眼見
布吉每年的轉變,rawai 既改變更可怕。

5年前,我4個人去,成^海鮮才hk600蚊,
直到上星期,唉,2個人買4樣海鮮連加工,
埋單竟然,,hk900蚊,這地方已經被。。
大陸同胞攻陷了,每檔海鮮都見人就劏,
從前的平價已抵食的。。。不再了。
本人由5年前開始,每年都去布吉一次,而且每次都去rawai食海鮮,不但眼見
布吉每年的轉變,rawai 既改變更可怕。

5年前,我4個人去,成^海鮮才hk600蚊,
直到上星期,唉,2個人買4樣海鮮連加工,
埋單竟然,, ...
eason98629095 發表於 2017-9-29 11:55
我6年前做了一件錯事:這裡推介Rawai食Seafood,三年後遊泰越潮,那裡開始晚晚被同胞狂掃靚海鮮,他們開口埋口就說:盤XXX我全部買哂!企後面果個眼光光無得食。這幾年改去Pattaya,找到幾個seafood lover好去處,但學乖鳥,再也不敢再在這裡分享

但公道點講句,這幾年泰國物價確實貴了,尤其係老虎蝦、龍蝦、巨型瀨尿蝦這幾樣,以前550B可以買到1KG訓教大老虎蝦,現在唔知乜野水位。以前馬拉的沙巴吃老虎蝦以KG計價錢,現在每隻計價,可能在公海已被蘿蔔頭大量收購
2O年前,泰國人都話布吉物價比內陸貴2倍,他們寧願去喀比玩,現在在布吉我都唔出島啦,食物又分唔到,好多待遇都似難民咁,摙坐shuttle回酒店,都唔准坐車頭,要讓位比司機去接仔女放學,全世界司機唔係咁掛,公私不分。
Bazzan market檔主請D緬甸人硬sell海鮮,貴到死!直程擋住D路,唔俾你去其他檔格價。同埋我一定要附加劏魚,以免加工時換第二條。
又貴又多大陸人, 吾會再去比人劏
我當年都係睇到肥貓個。。。post,從mapjack一步一步認識布吉同rawai,
無論如何。。都要多謝你。。。但現今世界各地,有邊到唔討厭大陸人阿。。。。唉,每個國家都有豐盛的時間,但點解中國豐盛得。。令人神憎鬼厭。。。。
2O年前,泰國人都話布吉物價比內陸貴2倍,他們寧願去喀比玩,現在在布吉我都唔出島啦,食物又分唔到,好多待遇都似難民咁,摙坐shuttle回酒店,都唔准坐車頭,要讓位比司機去接仔女放學,全世界司機唔係咁掛,公私不 ...
泰子黨 發表於 2017-9-29 19:26
布吉比喀比貴2倍,蘇梅又比布吉貴兩倍,但我們的人工比20年前比漲了好多倍呢,錢唔怪佢地識搵驉A但服務態度差鰲N無得原諒
仲諗住出年第1次自駕遊去食海鮮添~ 因為芭東貴, 同香港食差唔多
仲諗住出年第1次自駕遊去食海鮮添~ 因為芭東貴, 同香港食差唔多
annachow06 發表於 2017-10-2 11:53
芭東Beach Road上的餐廳根本唔算係食海鮮,全部都係訓哂覺的冰鮮貨,果度係食灰(feel),要食seafood就中午去Rawai啦,點都仲抵過香港去西貢/三聖老鼠洲食seafood的,而且我同班fans一致認為Mock Dee煮工確實幾好(口味個個人唔同,唔like勿插)但千其唔好咁笨7用BBQ煮法,BBQ使Q搵人煮咩!,Mock Dee晚上太旺,可能幾份一齊煮再分番幾碟都唔出奇,香港D酒樓都係咁啦。
芭東Beach Road上的餐廳根本唔算係食海鮮,全部都係訓哂覺的冰鮮貨,果度係食灰(feel),要食seafood就中午去Rawai啦,點都仲抵過香港去西貢/三聖老鼠洲食seafood的,而且我同班fans一致認為Mock ...
肥貓 發表於 2017-10-2 21:08
舊年係芭東帆船商場後面個街市食, 又熱又焗, 都唔覺平, 所以食唔多海鮮~
咁我黎緊即管又睇下Rawai 果邊先~
第1次自駕遊, 有無咩心得, 經驗介紹? 將會住karon
自從巴肉將軍上場後,好多靚的沙灘餐廳被移平,吸引力大減,妳自駕的話phuket town的Natural Restaurant值得一去
其實都仲有游水平海鮮食H,大家吾洗咁灰
2015 結婚一週年紀念@布吉逍遙八天之旅 -(上半場)~ 有包船資料
2015 恭喜發財之逃離香港回鄉四天+三天之旅~ 13/6-BKK&PTY新開399匹任食海鮮介紹
2015 結婚一週年紀念@布吉四人逍遙七天之旅 -(下半場)
2015 結婚兩週年紀念@再反轉布吉九天之旅(上半場)
2016 恭喜發財之逃離香港回鄉六天之旅
2016 冇約定.四班朋友.曼谷.還神四天之旅
自從巴肉將軍上場後,好多靚的沙灘餐廳被移平,吸引力大減,妳自駕的話phuket town的Natural Restaurant值得一去
肥貓 發表於 2017-10-5 07:57
舊年包車玩, 已經去左食lunch啦~ 今次自駕想試新野
其實都仲有游水平海鮮食H,大家吾洗咁灰
temptation 發表於 2017-10-7 00:16
靚仔, 有咩好介紹? 我改左住karon, 玩自駕呀! 然後再轉去曼谷
靚仔, 有咩好介紹? 我改左住karon, 玩自駕呀! 然後再轉去曼谷
annachow06 發表於 2017-10-7 20:28
karon就真係窄D
2015 結婚一週年紀念@布吉逍遙八天之旅 -(上半場)~ 有包船資料
2015 恭喜發財之逃離香港回鄉四天+三天之旅~ 13/6-BKK&PTY新開399匹任食海鮮介紹
2015 結婚一週年紀念@布吉四人逍遙七天之旅 -(下半場)
2015 結婚兩週年紀念@再反轉布吉九天之旅(上半場)
2016 恭喜發財之逃離香港回鄉六天之旅
2016 冇約定.四班朋友.曼谷.還神四天之旅