返回列表 回復 發帖

八日七夜象島,芭提雅自駕遊~~雞(Day 7 The Zign Premium Villa)

自從上年九日八夜布吉喀比自駕遊,番左黎足足一年都忘記唔到

今年決定再黎多次,去遠D,去象島!

有左上年既經驗,今次帶定GPS再加埋DL左好多地圖,我唔會再俾自己盪失路

唔算複雜,不過好長途

其實入左3156仲要轉入4006,不過搵極都冇張地圖有

http://www.ikohchang.com/suvarnabhumi-kohchangferry.htm
係得google Map 最清楚,睇完包識

Day 1 (入島)

坐OX早機去BKK,準時冇Delay,
2011年註 (2010年冇,2011年Deley3粒鐘,差D俾佢玩死,坐OX朋友小心!)

第一次去曼谷新機場,靚過以前好多

我網上搵左間叫Expert Carrent租車  

http://www.expertcarrent.com/car/index.php

曼谷租車貴過布吉,不過佢俾左架落地唔夠一個月既新車我

2011年註: (後來先識用Fastcarhire,方便好多)

4000KM,仲掛緊紅牌,1200B per/day

拎埋車大既1點出發

一出機場直上7號公路原來要收$,一出一入各30B

有收據

一路行D路牌指示都好清楚,係唔慣喳咁長途,要經常落車鬆下
沿路好多Stop可以入油同埋休息食下野

好local既休息站,不過D泰送好好食仲好平

機場---7--344--3--3156--4006--碼頭

沿途多數係比較舊式D既市鎮

入左3156之後行一陣就有牌寫住去Pier

1點鬆D起步,去到碼頭差唔多5點半

去到買飛直沖上船

見到呢個牌右邊就係碼頭

喳車就跟箭咀排隊係閘口買飛

閘口

買完飛就可以直接楂上船   2011年註原來要排隊,不過我係最遲果架)

腳都未落地就開船

原來咁晏冇乜人入島,成架船都係得10架8架車,上埋我就即刻開船

唔坐係車可以去上層坐

開船時心情好High,因為未試過喳車上船
不過望住太陽慢慢落山,心情開始回復平靜
攪左10幾粒鐘卒之上到船去象島la.

坐船坐半粒鐘度就到象島好似好快,但由香港屋企計,足足12粒鐘

象島碼頭

落左船天開始黑,由碼頭向White Sandbeach出發
經過果D出哂名既秋名山路,去到酒店天都黑哂

好彩係正大路邊唔難搵,呢間會住4晚既Keeree ele'

Support 下先
Hello
勁呀!support!!!
個人BLOG: hk.myblog.yahoo.com/iam-chrisx
10蘇梅超Hea超歎超Relax五日四夜充電之旅(如火如荼烹煮中)
http://www.thailandfans.com/forum/viewthread.php?tid=110276&extra=page%3D1&page=1
你都好堅忍, 一次過揸甘耐車! 要俾過叻你!
我想問你返去機場還車前, 起邊個油站入油?  有無相和可否show 張地圖俾我參考?
2# CFULL
多謝第一位Support!
勁呀!support!!!
cherryhoho 發表於 2010-3-14 17:41
唔係好勁姐,不過象島就真係勁正.
你都好堅忍, 一次過揸甘耐車! 要俾過叻你!
我想問你返去機場還車前, 起邊個油站入油?  有無相和可否show 張地圖俾我參考?
o_ma_francis 發表於 2010-3-14 18:05
多謝你個叻,
我入油係7號公路向機場方面,大約距離仲有50Km左右

見到呢個牌就係

好大,好多停車位

應該係最後一個大型Stop,車有油入,人有飯食,仲可以最後衝剌買手信

乜手信都有,小心行李超重

重可以放低幾兩

同埋佢係雙向兩邊都有,即係你去程都可以入去hea下
睇Google Map見到7號公路中段條河,Tha Sa-an同Khao Din中間闊左個度就係
http://www.ikohchang.com/suvarnabhumi-kohchangferry.htm
打爆缸油返到機場支油針都冇乜郁到,交車冇問題.
你幾時出發?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
I will drive from BKK to Pattaya in May 2010... it is the same/similar route to your driving route.  As I will visit with my whole family (including elderly and young), I should collect more information to minimize any fault.
Thank you very much!  
等你隻油雞!! 支持!
掛住睇泰國局勢,Kasan油雞出左都唔知添!~  努力加油
支持支持
真係好勁揸咁多個鐘車
收看一個人遊記 請按---> 一個人遊記集
聯絡一個人請按--->一個人的微博

多謝支持,不過Day 2 唔知幾時先有,未有時間揀相.
kasan 發表於 2010-3-16 18:16
等...等....等....睇
收看一個人遊記 請按---> 一個人遊記集
聯絡一個人請按--->一個人的微博
support support 揸咁多個鐘頭車真係好勁。
IT IS A GREAT TRIP.
kasan 發表於 2010-3-16 18:16
甘就唔駛揀,全部load晒出泥
快d啦... 等到我頸都長啦!